ЖЕСИ

време за четене: 4 мин.

3.

         Сутринта печката бе угаснала и по вратите на гаража се бе образувал слой скреж. Първа се събуди Тотка. Тя отметна одеялото и раздвижи ръце в някакво подобие на гимнастика. После стана и отиде до тоалетната. Щом се върна разрови с ръжена печката и откри няколко живи въглена. Взе една рекламна брошура от сандъка за дърва и две тънки цепеници. Още докато ги сложи и огъня се поде. Тя притури и по-дебело дърво, затвори вратичката на печката и отиде до чешмата. Пусна леко водата и си изми лицето. После взе една тенджерка от шкафа и я напълни с вода. Сложи я върху печката да се нагрява. След малко, когато водата завря, тя сложи три лъжици кафе и бавно започна да го разбърква. Из гаража се разнесе вълшебен аромат и един по един мъжете започнаха да се будят.

                   След като  приключиха  с тоалета си, всички се наредиха край масата. Руснака оправи прораслата си коса и рече:

  • Жив и здрав да си, Жеко! Добре, че си направил тоалетна в гаража! С тоя простатит ставам по пет пъти на нощ! Обаче сега спах като къпан!
  • Спа, защото не пи алкохол снощи! – отвърна Жеко.

Продан огледа всички и призна:

  • Прави са хората, че денят е по-мъдър от вечерта! Сега идеята да се прочуваме, ми се струва нелепа! Ако имаше как да не ставаме по няколко пъти на нощ  да пикаем, хем щяхме да спим спокойно, хем щяхме да се прочуем, без дори да го искаме!

Тотка разля кафе в чашите на всички и известно време в гаража се чуваше единствено сърбане. Щом изпи кафето, Жеко обърна чашата и рече:

  • Да ви кажа право, мен друго ме вълнува! Напоследък все по-често се замислям, защо сме на тоя свят? Родили сме се преди сума ти години и освен Продан, никой друг не е създал семейство или дете…! Защо изобщо сме живели не знам?!

Тотка подсмръкна, изтри с длан носа си и с поглед в земята каза:

  • Не знам вие момчета, но аз опитвах много пъти! С моят пусти късмет обаче, щом си харесах някого и тръгнех към него сериозно, той все ми бягаше! Дали щото съм нисичка или нямам висше образование, не намерих мъж за себе си! Вярно и парици си нямам също…! Ако знаете, как съм се молила, поне да забременея от някого и да си родя дете! Туй ми е било най-голямата мечта, но не стана! И аз съм се чудила, защо само правя навалица сред другите, след като не съм питомна ни мъж, ни дете да свъртя…!

Продан се изкашля и махна с ръка:

  • Аз като имам дъщеря, да не мислите, че съм по-добре? Последният път, като говорих с нея по телефона, беше преди тринадесет години! Едва завърши гимназия, ожени се и хукна с мъжа си в Канада! Нали жена ми почина отдавна, нищо не я задържаше тук! Всичко, което имам от нея са три снимки. На тях са двамата ми внука, които едва ли ще видя, докато съм жив! Понякога ми се струва, че е сън целият ми живот….!

Всички се умълчаха. Жеко взе дистанционното и включи телевизора. В момента даваха новините и диктора говореше за загинали от катастрофи, убито дете от насилник и нов банков обир. Руснака се пресегна и изключи телевизора направо от копчето.

  • Виждате ли, в каква страна живеем?! Край нас е мизерия, престъпност и безнаказаност за хайдуците! От сутрин до вечер ни заливат с помия от телевизора и защо ? За да могат да грабят още повече тия, дето уж сме избрали да ни управляват! От самото си раждане сме изтеглили късата клечка, приятели! Защото сме отворили очи в България! Защото дори да имахме семейства и деца, пак щяхме да сме същите неудачници, че и по-големи! Знаете ли, какво се случи с капитана на първия кораб, с който плавах? Капитан далечно плаване Вълчев се казваше! Висок, умен и много сериозен мъж беше! Жените му се лепяха като мухи на мед, но той не ги поглеждаше дори! Скитосваше по океаните и моретата, за да има пари за жена му  и дъщеря му! Малко преди дъщеря му да завърши гимназия, жена му го напусна! Отиде при една мутра! Сега е готвачка в ресторанта на мутрата, представете си! Вълчев я носеше на ръце, но тя се изплю на него и предпочете мутрата! И сега идва страшното! На абитуриентския си бал, дъщерята на капитана беше блъсната от пиян циганин, без шофьорска книжка! Вълчев едва я разпознал след катастрофата! Отиде си детето му, младо и невинно, защо?! Защото няма справедливост и правосъдие в тоя обран бостан България! Защото всеки си прави, каквото си иска! И знаете ли, какво стана после с капитан далечно плаване Вълчев? Облякъл си парадната униформа милият и се обесил на кораба, с който трябвало да ходи на следващия рейс! Хайде сега ми кажете, той за какво е живял!? Имал ли е смисъл неговият живот, след като е бил безупречен във всичко?Ами, че ние обикновените моряци му се възхищавахме, бе хора! Той струваше повече от всички нас, а накрая се обеси! Защо изобщо живя, този прекрасен човек?! Ще ми кажете ли?

Враната се завъртя на дъската, където стоеше, отвори човка и произнесе:

  • Врана! Врана!
  • Гледайте! – посочи птицата Руснака – От три – четири седмици е при нас това пиле и се научи да говори! А ние цял живот не можем да се научим, че не бива да лъжем, да крадем и да вършим золуми! Кажете, кой струва повече? Човеците или враната? А после сме тръгнали да дирим смисъл, на празния си живот…!

Покрусени от разговора, един по един  приятелите се облякоха и напуснаха гаража. Последен излезе Жеко, като преди това наля вода в паничката и сложи бучка сирене пред птицата. Той закрачи машинално по улицата и неусетно стигна до морето. Водата сивееше и се сливаше с надвисналото, мрачно небе. Духаше леден вятър и студът се усещаше дори през дрехите. Постепенно главата му се проясни. От чистият въздух му стана някак по-леко. Водата, небето и пустият плаж не задаваха въпроси и не търсеха отговори. Те бяха част от всичко, което само по себе си имаше смисъл, защото бе вечно.

/ Следва продължение /

Красимир Бачков

Вашият коментар